Digitale erfenis!
Vastleggen.. Dat is wat we tegenwoordig graag doen. En het allerfijnste is.. het kan zo eenvoudig. Of het nu via de cloud is, zoals Dropbox en Apple cloud of dat je alles op je netwerkschijf op slaat, vastleggen van wat er om ons heen gebeurt, doen we graag en helaas wordt het tegenwoordig veel VOOR ons gedaan.
Babyfoon met opname mogelijkheid
Waarschijnlijk is dat een van de redenen waarom deze functies tegenwoordig ook in babyfoons zijn ingebouwd. Als je een Babyfoon hebt die via WiFi/ 4G te bekijken is dan kan je vaak eenvoudig even een filmpje of foto maken van je kleine
foto’s worden opgeslagen, als het ‘gratis’ voor je wordt opgeslagen ‘ergens’ online, dan mag je daar gerust je vraagtekens bij zetten.
Zijn de foto's en video's ECHT verwijderd? Watje tegenwoordig nog steeds veel ziet is het SD kaartje in de babyfoon waar de foto’s of video’s op worden opgeslagen. Voor mijn andere werk (Technisch security specialist) heb ik veel te maken met all
e datalekken, kwetsbaarheden en hacks van tegenwoordig, daarnaast nog een stukje forensisch onderzoek.
Mede daarom weet ik hoe eenvoudig het is om informatie die ‘ooit’ was opgeslagen op een SD-kaartje, USBstick, harde schrijf, SSD of welke andere opslagapparaat, tamelijk eenvoudig is terug te halen, ookal is het ooit verwijderd.
In het KORT Verkoop je babyfoon dus nooit met een SD-kaartje erin, of weet zeker dat de informatie die erop stond ECHT Niet meer is terug te halen. Je hebt speciale programma’s hiervoor OF je moet zorgen dat als je SD-kaart hebt leeggemaakt, dat je in ieder geval deze nog een keer helemaal vol zet met onzinnige informatie, en dat nog een keer verwijderd. Dat maakt het terug halen van de vorige informatie al een stuk minder mogelijk.
Waarom deze blog? Niet om je bang te maken, maar enkel voor een stukje awareness over het ‘verliezen’ van persoonlijke informatie. Het gebeurt tegenwoordig steeds vaker en sneller, hopelijk dus na het lezen van deze blog niet meer zo snel. Mocht je vragen hebben hierover, stel ze gerust.
Comments